Arola Costa Centre de Podologia a Vic
LA BIOMECÀNICA

La biomecànica és la ciència que es dedica a l'estudi del moviment dels sers vius durant la marxa, tenint present els paràmetres de normalitat i patològics.

La de l'esser humà és especialment interesant per ser l'únic que camina apoiant-se exclusivament sobre els peus. No existeix cap més animal que practiqui aquesta mecànica.

La marxa humana és la conseqüència d'importants canvis morfològics en permanent evolució. Consta de:

   -  Fase d'apoio (xoc de taló, apoio migpeu i enlairement avantpeu)

   -  Fase aerea (de un o els dos peus)

Durant la marxa sempre hi ha un peu en contacte amb el terra, mentres que en la carrera és va reduint el temps d'apoio a mesura que augmenta la velocitat, arribant a estar els dos peus en fase aèra.

Una exploració biomecànica és realitza tant en bipedestació o decúbi, com en dinàmica.  Amb l'ajuda d'una plataforma de presions (sistema que ens permet analitzar de manera precisa l'empremta plantar digitalitzada).

Durant l'exploració és important no centrar-se en el peu exclusivament, sino també valorar genolls, pelvis, esquena,.. ja que dolors en aquestes zones poden anar directament relacionats amb la biomecànica del peu. Fixant-nos amb tot el cos en conjunt i, si es precisa, demanant les proves complementàries necesàries (radiografia, ECO, RMN,...) podrem obtenir un molt bon diagnòstic i d'aquesta manera aplicar el tractament més eficaç per cada individu.

L'objectiu del podòleg es aconseguir una bona reeducació postural global.

 

AROLA COSTA CENTRE DE PODOLOGIA

CALÇAT IDEAL

El calçat es una peça de vestir que abriga el peu i el protegeix alhora que manté l'equilibri corporal. Per això és essencial fer una bona elecció.

Els peus ens transporten d'un lloc a un altre i suporten el pes del nostre cos gran part del dia. Per la màxima conformitat, es important que:

·El taló no sobrepassi els 4cm d'alçada

·Contrafort amb certa rigidesa

·Sola flexible

·No comprimeixi el peu, especialment l'avantpeu (zona de dits)

D'aquesta manera evitarem provocar futures lessions en el peu; com poden ser lesions dèrmiques i desviacions òssees; i en la resta del cos (genoll, cadera, columna,..)

La millor hora per comprar i fer una bona elecció del calçat, ja sigui de carrer o esportiu, es al final del dia. Aquesta hora es quant tenim el peu més inflat, per tant ens assegurarem una màxima adaptació peu-calçat.

Durant els messos de calor és important, no abusar del calçat molt obert com poden ser les xancletes, aquestes no subjecten bé el peu i a part, no el protegeixen de possibles traumatismes.

En quant a les activitats físiques, cada una necesita un calçat especial adaptat al terreny, a l'esport i a les condicions meteorològiques.

Durant l'activitat el calçat juga un paper importantíssim, ja que les extremitats inferiors reben un pes molt superior a l'habitual i es necesita una bona amortiguació per prevenir lessions futures.

 

En resum, EL CALÇAT S'HA D'ELEGIR AMB ELS PEUS, NO AMB LA VISTA.

 

AROLA COSTA CENTRE DE PODOLOGIA

IMPORTÀNCIA DELS PEUS

El nostre cos es una meravella, cada part compleix una funció necessària per facilitar la vida diària. Però no donem la mateixa importància a cada una d'elles.

Normalment, els peus son els grans oblidats. Fins que no hi tenim algun problema ja sigui dolorós o estètic, no hi parem atenció. Malgrat això són essencials, gràcies a ells ens podem aguantar drets, podem caminar adaptant-nos a diferents superfícies, a part absorbeixen i amortiguen el gran impacte que rep el nostre cos quant practiquem algun esport.

 

Hi ha grups de la població que necessiten una especial cura dels peus :

·Nens en època de creixement

·Esportistes, ja siguin senderistes, corredors, ciclistes,.. o esports en equip (futbol, bàsquet, hockey,...)

·Diabètics, tant joves com ancians

S'han de vigilar aquests grups ja que si hi ha alguna patologia, sigui simptomàtica o no (amb dolor o no) pot comportar problemes greus en un futur. I encara més si s'ajunten dos d'aquests punts en una mateixa persona.

 

En el peu hi juga un paper molt important el calçat que utilitzem. Ha de ser adequat al peu, al terreny i al tipus d'activitat que fem. Un mal calçat pot provocar alteracions dèrmiques, osees i lligamentoses.

 

AROLA COSTA CENTRE DE PODOLOGIA